Friday, March 29, 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Αγαπητοί Φίλοι,
Αν είμαστε σήμερα εδώ, δεν είναι γιατί δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να κάμουμε.
Είμαστε εδώ γιατί μας φέρνει η ανάγκη του αγώνα, η ανάγκη της αντίστασης σε μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στο βιοτικό-μας επίπεδο, ενάντια στη ζωή-μας την ίδια.
Η ανάγκη της αντίστασης σ’ αυτούς που θέλουν να μας ρίξουν στην ανεργία, ενάντια σ’ αυτούς που μας οδηγούν στο ξεσπίτωμα και τη φτώχεια.

Αγαπητοί Φίλοι,
Είναι πολλοίαυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν έχουμε άλλη λύση, πως είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις πραγματικότητες της αγοράς, πως πρέπει να υποταχτούμε στους εκβιασμούς της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Είναι πολλοίαυτοί που παρουσιάζονται σαν τα θύματα μιας στυγνής ξένης πολιτικήςσυμφερόντων που δεν έχουν επιλογή.  Εν μέρει, έχουν κι αυτοί κάποιο δίκιο.

Όμως
Πίσω απ’ αυτή την επίθεση δεν βρίσκεται μόνο η Μέρκελ και οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες της Ευρώπης.
Αυτοί που σήμερα μας καλούν να δεχτούμε όλες αυτές τις θυσίες «για το καλό του τόπου» είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χτες μας καλούσαν να δεχτούμε σχεδόν όλα τα μέτρα που μας καλούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουμε.
Αν σήμερα παρουσιάζονται σαν θύματα, είναι γιατί το μαχαίρι έχει φτάσει πολύ πιο βαθειά, είναι γιατί τα μέτρα που σήμερα προτείνονται ξηλώνουν το δικό-τους «μοντέλο» που έχτισαν κυνηγώντας το πρόσκαιρο κέρδος.
Είναι γιατί αυτό το μοντέλο που κτίστηκε στη βάση της απληστίας-τους τον καιρό των παχιων αγελάδων του παγκόσμιου καπιταλισμού τους έχει φέρει όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό, όπως έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοίμιλούν για Ευρωπαϊκό Νότο και ΕυρωπαϊκόΒορρά.  Για τους τεμπέληδες του Νότου και τους πειθαρχημένους εργαζόμενους του Βορρά.

Αυτό που δεν μας λεν είναι ολόκληρο το «μοντέλο» της οικονομίας-τους βασίστηκε στην αλυσιδωτή εκμετάλλευση των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης.
Αυτό που δεν μας λεν είναι πως η σημερινή κατάσταση έχει προκύψει όχι γιατί είναι τεμπέληδες οι Έλληνες ή οι Ισπανοί ή οι Κύπριοι, αλλάγιατί οι τραπεζίτες ολόκληρου του κόσμου απομυζούσαν την οικονομία με κάθε είδους απάτη, με ομόλογα, με CDS, με κάθε λογήςχρηματοπιστωτικά απατεωνίστικα «προϊόντα» μέχρι που η φούσκα έσκασε και τους σπρώχνει σήμερα να φορτώσουν την κρίση σε κάθε αδύναμο, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε φτωχό.
Αυτό που δεν μας λεν είναι ότι η σημερινή κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Νότου προοιωνίζει την αυριανή κατάρρευση του ΕυρωπαϊκούΒορρά, πως οι σημερινές-τους επιθέσεις είναι τρομοκρατημένες ενέργειες για να αρπάξουν ότι ακόμα μπορούν πριν τη θύελλα.

Και ποια είναι η αντίδραση των ηγετών των Δημοκρατιών της Ευρώπης;
Μήπως να βρουν και να τιμωρήσουν όσους έπαιξαν στον τζόγο τον πλούτο της χώρας-τους;
Μήπως να πάρουν τα λεφτά όσων πλούτισαν στις πλάτες του λαού;

Όχι, αυτό θα ήταν ενάντια στο σύστημα της «ελεύθερης αγοράς».
Αυτό θα έθιγε τις ιερές αγελάδες του καπιταλισμού και θα αποσταθεροποιούσε την οικονομία.
Μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισαν συνειδητά όχι μόνο να «αποσταθεροποιήσουν» αλλάκυριολεκτικά να αποδομήσουν και το «οικονομικό μοντέλο», και την οικονομία και την ίδια τη δημοκρατία.
Όλα αυτά αφήνοντας ουσιαστικά άθικτους τους ενόχους και τους πλούσιους.
Όλα αυτά ξεπουλώντας τον εθνικό πλούτο που έχει τη μορφή πολύ πετυχεμένωνημικρατικώνοργανισμών όπως η Cyta, η Αηκ και η Αρχη Λιμένων
Όλα αυτά ρίχνοντας τον κόσμο στην ανεργία, μειώνοντας τους μισθούς και τα μεροκάματα, μειώνοντας τις συντάξεις και τις κοινωνικέςπαροχές.

Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη.
Εμείς θέλουμε αυτή την ώρα της κρίσης, αυτή την ώρα που έτσι κι αλλιώς παραβιάζονται οι κανόνες του καιρού της ομαλότητας να αρχίζει η συνεισφορά των πολιτών από την ανάποδη.
Να αρχίζει όχι από τους αθώους μεροκαματιάρηδες αλλά από αυτούς που πλούτισαν από την απληστία της προηγούμενης περιόδου.
Να αρχίζει από αυτούς που έχουν αρκετά και μπορούν να προσφέρουν χωρίς να πεινάσουν αυτοί και τα παιδιάτους.
Εμείς θέλουμε τους ημικρατικουςοργανισμούς να παραμείνουν περιουσία της κοινωνίας, να τους βελτιώσουμε χωρίς την καταστροφική «βοήθεια» της ιδιωτικοποίησης, να τους διατηρήσουμε υπηρέτες του κυπριακούλαού και όχι του κέρδους των πολυεθνικών.

Εμείς προτείνουμε μέτρα όπως τα πιο κάτω:
-      Κατάσχεση όλων των μπόνους των στελεχών των τραπεζών τα τελευταία πέντε χρόνια
-      Παραπομπή σε δίκη όσων ευθύνονται για τις καταστροφικές επενδύσεις των τραπεζών
-      Δέσμευση όλου του πλούτου που δεν χρησιμοποιείται παραγωγικά και μετατροπήτου σε ομόλογα
-      Φορολόγηση των μεγαλοϊδιοκτητών γης περιλαμβανομένης και της Εκκλησίας
-      Φορολόγηση των χρηματοπιστωτικώνσυναλλαγών
-      Αύξηση του εταιρικού φόρου
-      Μείωση των στρατιωτικώνδαπανών
Μόνο τότε μπορεί να νομιμοποιείται οποιαδήποτε κυβέρνηση να απευθυνθεί στα πλατιά στρώματα του λαού για θυσίες.
Μόνο τότε μπορεί ο λαός να αισθανθεί την ασφάλεια ότι οι θυσίες του δεν θα καταλήξουν και πάλι στις τσέπες των επιτήδειων.

Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις εθνικιστικές κορώνες που αρχίζουν και πάλι να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα πως δεν θα αφήσουμε να παρασυρθεί ο λαός σε μια νέα εθνικιστική υστερία, πως δεν θα αφήσουμε τον κάθε τυχοδιώκτη να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία του λαού για να σπέρνει το ρατσισμο και την μισαλλοδοξία.

No comments:

Post a Comment