Friday, March 22, 2013

Πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο, η ιδρυτική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις. Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων και κινήσεων από όλο το φάσμα της κοινωνίας, εργαζόμενοι Ημικρατικών Οργανισμών καθώς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Θέμος Δημητρίου έθεσε το πλαίσιο και τους στόχους της Κίνησης τονίζοντας παράλληλα ότι η διαμόρφωση των σημερινών δεδομένων με τις επιβουλές της Τρόικας για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς αλλά και τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, επιβάλλουν αναγκαία την ίδρυση μιας τέτοιας Κίνησης. Στόχος της Κίνησης, σημείωσε ο Θέμος Δημητρίου, αποτελεί η υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου της Κύπρου, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών όπως είναι η Cyta, η ΑΗΚ και η ΑΛΚ δεν προσφέρουν καθόλου στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης αλλά αντίθετα αφαιρούν από την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας.
Εισήγηση κατέθεσε και το μέλος της επιτροπής Νίκος Τριμικλινιώτης ο οποίος ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες μιας πολιτικής αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών αυτών οργανισμών.
Τέλος, το μέλος της επιτροπής Νίκος Γρηγορίου αναφέρθηκε στα οργανωτικά θέματα επισημαίνοντας ότι όσοι συμφωνούν με τη διακήρυξη αρχών μπορούν και καλούνται να τεθούν κάτω από την Κίνηση ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επόμενες ενέργειες της Κίνησης που περιλαμβάνουν ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσα από εκστρατείες, διοργάνωση ημερίδων, αρθογραφία κ.τ.λ.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες και δηλώσεις συμμετοχών στην Επιτροπή της Κίνησης. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην Επιτροπή αποφάσισαν όπως πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής αύριο, Σάββατο, στη Δημοσιογραφική Εστία.

Επισυνάπτεται πιο κάτω η Διακήρυξη Αρχών της Κίνησης Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις.

1. Η «Κίνηση Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις» συγκροτείται από κοινωνικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να:

• Αποτελέσουν ανάχωμα αντίστασης κατά της οποιασδήποτε προσπάθειας, είτε αυτή έχει την αφετηρία της την Κύπρο ή το εξωτερικό, που στοχεύει στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου και στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας
• Εκδηλώσουν με αποφασιστικότητα αντίσταση κατά των επαναλαμβανόμενων και κλιμακούμενων επιθέσεων που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός μας από την ΤΡΟΪΚΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
• Διαδηλώσουν την πεποίθηση τους, ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτές κατακτήσεις του λαού μας.
• Αναχαιτιστεί η επίθεση κατά των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας μας, που η δοκιμασία τους κλιμακώνεται με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης
• Αγωνιστούν ενάντια στην υποβάθμιση της εργασίας, είτε αυτή αφορά την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είτε την καταστρατήγηση των εργατικών κατακτήσεων και την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων,
• Αντισταθούν κατά της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών στην παιδεία, στην υγεία και στον πολιτισμό,
• Θέσουν στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης την γενικότερη οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επιφέρει η αναστολή της προώθησης της πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης ως αποτέλεσμα μίας παρατεταμένης περιόδου λιτότητας

2. Οι στόχοι της «Κίνησης Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις» είναι:

• Η ανάδειξη στη δημόσια συζήτηση της αναπτυξιακής, αμυντικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας,
• Η ανάδειξη των μεγάλων ιδιωτικών, ντόπιων ή διεθνών, οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας,
• Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα και η μαζικοποίηση του αγώνα κατά των πολιτικών που επιβουλεύονται την ευημερία του λαού μας και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Η προώθηση της συνεργασίας με κινήματα και δυνάμεις σε άλλες χώρες της Ευρώπη και αλλού που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών τους ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3. Η «Κίνηση Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις» έχει συντονιστικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες σ’ αυτό αναγνωρίζουν και σέβονται την αυτοτέλεια και αυτονομία των οργανωμένων φορέων και προσώπων που το συγκροτούν

4. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από μία συναινετική και συνθετική διαδικασία με στόχο την ενότητα δράσης και της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης δυνάμεων.

Από Επιτροπή Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις

No comments:

Post a Comment