Thursday, April 18, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17 Απριλίου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 Απριλίου 2013


Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται και καταθέτει Νομοσχέδια στα πλαίσια της εφαρμογής της καταστροφικής συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου 2013 καθώς και της τελικής συμφωνίας με την Τρόικα για το Μνημόνιο, χωρίς το σύνολο των προνοιών του Μνημονίου να τεθεί, ως απαιτείται και από τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον της Βουλής για έγκριση ή απόρριψη.

Επιπλέον, προωθείται σειρά μέτρων με τη μέθοδο του κατεπείγοντος, χωρίς κανένα προβληματισμό και καμιά διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και κυρίως τους εργαζόμενους, υπονομεύοντας και δυναμιτίζοντας έτσι τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα. Με τη μέθοδο του κατεπείγοντος πλήττεται όμως και η ίδια η δημοκρατία, αφού η Βουλή εξαναγκάζεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία νομοσχεδίων χωρίς διεξοδική συζήτηση και, επιπλέον, σε υπερψήφισή τους κάτω από εκβιασμό.

Η Κυβέρνηση επιμένει να προωθεί μέτρα στη βάση μιας πολιτικής βάναυσης λιτότητας σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Αντίθετα με τις δεσμεύσεις περί πολιτικών ανάπτυξης, νομοθετήματα που προτείνονται τώρα προς ψήφιση πλήττουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία.
·         Οι περικοπές μισθών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όχι μόνο δεν συνιστούν μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά οδηγούν στο βάθεμα και την επιδείνωση μιας μακράς κρίσης καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι περικοπές επιδομάτων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλήττουν καίρια όχι μόνο τις ομάδες αυτές αλλά και τον ίδιο τον ιστό του κοινωνικού κράτους. Οι όποιες περικοπές κριθούν αναγκαίες, και μόνο μετά από διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα πρέπει να αρχίζουν από τα προνόμια και τους μισθούς των διευθυντικών και υψηλά αμοιβόμενων στελεχών και να σταματούν εκεί όπου θα προκαλούσαν πόνο και δυστυχία στους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
·         Ενώ θεωρούμε αναγκαία την αύξηση των φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες και το συσσωρευμένο πλούτο, θεωρούμε απαράδεκτη τη μονόπλευρη και κοντόφθαλμη πολιτική λιτότητας που επιλέγει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των πακέτων μέτρων που προωθεί. Αντί για τη ριζική αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής που είναι αναγκαία με φορολόγηση των προνομιούχων, της περιουσίας και της εκκλησίας, έτσι ώστε να μην οδηγούμαστε σε επιδείνωση της ύφεσης, η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της λεγόμενης «εισφοράς για την άμυνα» ώστε να φορτώσει μόνο στους κατοίκους της χώρας βάρη που θα έπρεπε να διαμοιραστούν δίκαια και σε διεθνείς εταιρείες.
·         Ενώ το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας ήταν το μόνο μνημονιακό νομοσχέδιο που δεν ψηφίστηκε μέσα στο 2012, δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ποια ήταν η θέση της τότε αντιπολίτευσης και τώρα κυβέρνησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η φιλοσοφία που θα το διέπει θα είναι και πάλι η προστασία των μεγάλων ιδιοκτητών σε βάρος των μικρών.
·         Με τη μη αποδοχή της πρότασης των Ημικρατικών Οργανισμών (ΑΤΗΚ, Αρχή Λιμένων και ΑΗΚ) ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιοι την εξεύρεση 1.4 δις ευρώ από δικούς τους πόρους προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθούν, αποκαλύπτεται με τον πλέον φανερό τρόπο ότι οι πραγματικοί λόγοι για ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών δεν είναι τα έσοδα που δήθεν θα μπορούν έτσι να εξασφαλιστούν. Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών, ντόπιων ή διεθνών, οικονομικών συμφερόντων.

Οι πιο πάνω επιμέρους παρατηρήσεις μας δεν σημαίνουν αποδοχή εκ μέρους μας του μνημονίου και των μνημονιακών νομοσχεδίων με στόχο τη "διόρθωσή" τους, αλλά επιμέρους επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι τα «νέα» μέτρα δεν θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση αλλά αντιθέτα θα οδηγήσουν σε ακόμα βαθύτερη και παρατεταμένη κρίση και στη φτωχοποίηση. Παράλληλα, αποτελούν και εισηγήσεις μας για αντιμετώπιση της κρίσης σε μια λύση εκτός μνημονίου.

Η θέση της Κίνησης είναι ότι στα πλαίσια του μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας. Η μόνη προοπτική είναι ο απεγκλωβιμός από την Τρόικα και η σοβαρή αναζήτηση και αναλυτική μελέτη λύσεων εκτός μνημονίου.

Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας καλεί τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε συνεχή δράση και αντίσταση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Οργανώνουμε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 11πμ στη Δημοσιογραφική Εστία.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


No comments:

Post a Comment