Tuesday, April 2, 2013

30 Μαρτίου 2013




ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Η πρόθεση της Κυβέρνησης να τροχιοδρομήσει διαδικασίες για Ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών, ξεκινώντας από την ΑΤΗΚ, την Αρχή Λιμένων και την ΑΗΚ, αμέσως μετά την επιβολή κουρέματος καταθέσεων και διάλυσης της Λαϊκής Τράπεζας (που ονομάστηκε προκλητικά "εξυγίανση"), συνιστά ακόμα μια υποχώρηση στους επαχθείς όρους που επέβαλε η Τρόικα. Η συνεχιζόμενη αυτή υποχώρηση σηματοδοτεί την παραπέρα επίσπευση της συρρίκνωσης της οικονομίας που θα οδηγήσει, αν δεν αναχαιτιστεί, σε μια παρατεταμένη και βαθειά ύφεση. Η Κύπρος θα καταστεί όμηρος των πολιτικών λιτότητας με τις συνεχείς και κλιμακούμενες απαιτήσεις της Τρόικας για λήψη νέων μέτρων, παραπέρα μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αποκοπών από την υγεία και την παιδεία, με αποτέλεσμα την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Πιστεύουμε ότι είναι πια σε όλους ξεκάθαρο ότι ο "μηχανισμός στήριξης" είναι μηχανισμός καταστροφής της Κύπρου, των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα.
Διαδηλώνουμε την πεποίθησή μας, ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του λαού μας.
Αντιστεκόμαστε στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την όποια αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ημικρατικών Οργανισμών, όπως η δήθεν λύση της μετοχοποίησης που προβάλλεται ως δήθεν ηπιότερη, τονίζοντας ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι οργανισμοί κοινής ωφέλειας με πολλές πτυχές: αναπτυξιακή, αμυντική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική.
Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα όσους προκρίνουν τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών, ντόπιων ή διεθνών, οικονομικών συμφερόντων.
Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε την ενίσχυση των προϋπολογισμών των τριών υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμών με αναγκαία έργα ανάπτυξης, επίσπευση υλοποίησης των ήδη προγραμματισμένων έργων και επέκταση της κοινωνικής πολιτικής τους όπως για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της ΑΤΗΚ για μη χρέωση συνδρομητών τον Απρίλη. Η διατήρηση και ενίσχυση της ευρωστείας των τριών Ημικρατικών Οργανισμών θα σημαίνει και συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους από αυτούς.
Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας καλεί τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε σύμπηξη μετώπου κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές και ζητά την οργανωμένη και τεκμηριωμένη υποβολή προτάσεων που θα μας βγάζουν από τα καταστροφικά μνημόνια και θα επιμερίζουν τα βάρη για την έξοδο από την κρίση με τρόπο δίκαιο και με τη συμμετοχή όλων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

No comments:

Post a Comment