Friday, March 29, 2013

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΦΙΛΜΑΚΙ



Παγκύπρια κινητοποίηση - Φωτογραφικό Υλικό






















Ομιλία Πάμπη Κυρίτση Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ



Είμαστε σήμερα  εδώ, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, εργάτες και συνδικαλιστές, φοιτητές, μαθητές, νέες και νέοι, συνταξιούχοι και απόμαχοι της δουλειάς, μικρομεσαίοι,  όλοι μαζί, για να εκφράσουμε το θυμό και την αγανάκτηση μας για την καταστροφική πορεία στην οποία οδηγούν το τόπο και τον λαό μας οι αποφάσεις και οι πολιτικές των κυριάρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Είμαστε εδώ γιατί αντιδρούμε και απορρίπτουμε τον αυταρχισμό και την επιβολή, ως μέθοδο ευθυγράμμισης με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει η Τρόικα με απαράδεκτες απειλές και ωμούς εκβιασμούς.
Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε να εξελίσσετε μπροστά στα μάτια μας μια διαδικασία βίαιης συρρίκνωσης της οικονομίας της χώρας μας, μια διαδικασία καταστροφής βασικών πυλώνων παραγωγής του εθνικού μας προϊόντος και αυτό να γίνεται στο όνομα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και μάλιστα αυτή η διαδικασία  να ονομάζεται βοήθεια.
Είναι φανερό ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τους λεγόμενους μηχανισμούς διάσωσης και την περιβόητη Τρόικα, αυτό που δρομολογούν, δεν είναι την έκφραση αλληλεγγύης στα πλαίσια της  κοινής δέσμευσης για αλληλοστήριξη και αλληλοβοήθεια, αλλά τη καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.
Η περιβόητη σύγκλιση των Ευρωπαϊκών οικονομιών, στο όνομα της οποίας δημιουργήθηκε και το κοινό νόμισμα, αποδεικνύεται χίμαιρα. Στη πράξη εκείνο που κτίζεται δεν είναι η σύγκλιση αλλά η  Ευρώπη των ισχυρών και των αδύνατων, η Ευρώπη των φτωχών και των πλουσίων. 
Με όσο ωραία περιτυλίγματα και αν ντύσουν τις λέξεις δεν μπορούν να μας πείσουν ότι αυτή η καταστροφή είναι για το καλό μας. 
Η συμφωνία στο Eurogroup για το κυπριακό μνημόνιο, είναι ξεκάθαρο ότι κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακών δικαιώματα του κυπριακού λαού αλλά δεν την ολοκληρώνει.  Δυστυχώς αυτά που έχουμε σήμερα μπροστά μας δεν είναι το τέλος των εκβιασμών και των πιέσεων. Και δεν είναι το τέλος γιατί έτσι είναι σχεδιασμένο. Εχουμε παρακολουθήσει πριν να έρθει η σειρά μας και άλλα προγράμματα διάσωσης της Τρόικας και του ΔΝΤ και παντού βλέπουμε να διαγράφεται ο γνωστός φαύλος κύκλος που οδηγεί τις οικονομίες αυτών των χωρών ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση με όλες τις σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες.
Είμαστε λοιπόν σήμερα  εδώ για να το πούμε δυνατά και καθαρά.  Αρνούμαστε να αποδεχτούμε αυτή τη φιλοσοφία, αρνούμαστε να θεωρήσουμε βοήθεια και διάσωση της οικονομίας μας, αυτή τη συμφωνία.  Την απορρίπτουμε. Απαιτούμε άλλη πορεία. Πορεία έξω από την Τρόικα, έξω από το φαύλο κύκλο της επιβολής και του εκβιασμού, ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη παρά τις θυσίες και τις στερήσεις που επιβάλλονται στους εργαζόμενους και στο λαό της Κύπρου. Η συμφωνία οδηγεί σε άμεση συρρίκνωση του Κυπριακού ΑΕΠ, οδηγεί σε νέα απότομη αύξηση της ανεργίας και σε υπόσκαψη της δυνατότητας της Κύπρου για αναστροφή της ύφεσης και επάνοδο σε  ανάπτυξη και  πρόοδο.   
Ούτε οι δεσμεύσεις της Τρόικας, ούτε όμως και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης μπορούν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους και των λαό.  
Μια ακόμα μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος, η οποία έχει κατακτηθεί μέσα από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες και έχει κατοχυρωθεί μέσα στις συλλογικές μας συμβάσεις, τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο κίνδυνο.  Και όχι μόνο Ταμεία Προνοίας αλλά  και  άλλα κοινωνικά ταμεία όπως ταμεία συντάξεων, υγείας και ευημερίας των εργαζομένων.  Απαιτούμε τη διασφάλιση και τη προστασία αυτών των Ταμείων, τα οποία για χιλιάδες εργαζόμενους είναι οι μόνες αποταμιεύσεις τους, οι οποίες προορίζονται για τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής μετά την αφυπηρέτηση τους.
Επικροτούμε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων μέσα σε αυτή κρίση πρέπει να διασφαλιστούν. Πρέπει όμως να πω  ότι μέχρι αυτή τη στιγμή πρόκειται μόνο για μια δήλωση προθέσεων και μέχρι να έχουμε συγκεκριμένα μπροστά μας τον τρόπο αυτής της διασφάλισης και τις νομικές και άλλες ρυθμίσεις που θα υλοποιούν αυτή τη πρόθεση, δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε. 
Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε γιατί δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής αρνήθηκε να ψηφίσει τη τροπολογία του ΑΚΕΛ για να ενσωματωθεί στο νόμο συγκεκριμένη ρήτρα, για την προστασία των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας.
Φίλες και φίλοι
Όπως έχω πει, η συμφωνία του Προέδρου με το Eurogroup δεν περιορίζεται μόνο στη συρρίκνωση και τη καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Περιλαμβάνει και σαφή δέσμευση για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις  οι οποίες, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, θα πρόκειται για βάναυσο ξεπούλημα  του δημόσιου πλούτου της χώρας μας στα ιδιωτικά μονοπώλια.
Σήμερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, η προστασία και η ενίσχυση του ρόλου των οργανισμών κοινής ωφέλειας είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών και των αγαθών δημόσιας ωφέλειας σε όλους τους πολίτες. Σήμερα, ακόμα  περισσότερο από προηγούμενα, χρειαζόμαστε ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι να έχουν ως προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι την κερδοσκοπία, των οποίων οι τιμές και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών να βρίσκεται κάτω από κοινωνικό έλεγχο και όχι να καθορίζεται μονοπωλιακά από υπέρ εθνικούς κολοσσούς οι οποίοι το μόνο που θα ενδιαφέρονται είναι τα κέρδη.
Η εμβάθυνση της ύφεσης της οικονομίας σε συνδυασμό με σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις είναι η συνταγή για εκτόξευση της ανεργίας  με όλες τις σκληρές και απάνθρωπες συνέπειες αυτού του φαινομένου.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει την κοινωνική συνοχή. Έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βάση της αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας. Απαιτούμε προστασία και η στήριξη της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της πρόσβασης του λαού στο πολιτισμό.  Προστασία των συνανθρώπων μας που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και ιδιαίτερα εκείνων οι οποίοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στα χρέη και τις υποχρεώσεις τους με κίνδυνο να βρεθούν στους δρόμους.
Η έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης στους πιο αδύνατους και τους πιο ευάλωτους είναι και δική μας συλλογική υποχρέωση.  Τόσο εμείς, τα συνδικάτα, όσο και οι υπόλοιποι φορείς της κοινωνίας, οφείλουμε να επεξεργαστούμε και να οργανώσουμε τη δική μας συμβολή στη μάχη ενάντια στο κοινωνικό αποκλεισμό και στη κοινωνική δυστυχία.
Φίλες και φίλοι
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, μπροστά στην αγωνία των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων για την μέρα που θα ξημερώσει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνο που χρειάζεται είναι συνεννόηση, συναίνεση και προσπάθεια κοινής δράσης για αντιμετώπιση των δυσκολιών. Χρειάζεται σίγουρα νηφαλιότητα και υπεύθυνη πατριωτική στάση.
Αυτές οι διαπιστώσεις όμως που γίνονται από όλους, για να γίνονται πράξη και να μην  μένουν μόνο ως ευχές και διακηρύξεις, υπάρχουν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις.  Πρώτη και αναγκαία προϋπόθεση είναι το αίσθημα δικαιοσύνης που επιβάλλεται να υπάρχει στο τρόπο που κατανέμονται τα βάρη και που φορτώνεται το φορτίο της κρίσης.  Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε να επιμένουμε ότι ο πλούτος δεν έχει ακόμα τη συμμετοχή που θα έπρεπε να έχει και που επιβάλλεται να έχει, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Δυστυχώς σχεδόν όλες οι απόπειρες για ουσιαστική επιβάρυνση του πλούτου συνάντησαν ισχυρές αντιστάσεις.
Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ότι ενώ πέρασαν όλα τα νομοσχέδια που είχαν σχέση με μισθούς και κοινωνικά ωφελήματα, το νομοσχέδιο για την μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία της Βουλής,  ενώ σήμερα έχει εξαφανιστεί.
Προϋπόθεση για ενότητα και συναίνεση είναι ασφαλώς και η αναζήτηση  των ενόχων και η τιμωρία τους εκεί και όπου καταλογίζονται ευθύνες. Ιδιαίτερα οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, όλοι όσοι έχουν ευθύνη για τη χρεοκοπία και τη καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος πρέπει να λογοδοτήσουν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα έχουν ηθική και πολιτική ευθύνη για να το διασφαλίσουν.   Δεν πρόκειται να δεχτούμε δικαιολογίες και μισόλογα για να παραπέμπεται συνεχώς αυτό το θέμα στις καλένδες.  Οι έρευνες που μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πρέπει άμεσα να δοθούν στη βουλή και στη κοινωνία και να προχωρήσουν τάχιστα όλες οι διαδικασίες που είναι αναγκαίες, ώστε να ικανοποιηθεί ουσιαστικά το περί δικαίου αίσθημα του κυπριακού λαού.
Η ενότητα και η συναίνεση προϋποθέτει επίσης ενημέρωση, διάλογο και διαβούλευση. Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι δυστυχώς στη πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε μοναχικό δρόμο και ανάλαβε εξ αντικειμένου και τη πολιτική ευθύνη των χειρισμών που έγιναν.
Από τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι θα βελτιώσουν το μνημόνιο και ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις σε μερικές μέρες  πήγαμε στο ότι για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και να μην γίνει κούρεμα, επιβάλλεται να δεκτούμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα, έχει συμφωνηθεί και το κούρεμα και οι ιδιωτικοποιήσεις και ο Υπουργός Οικονομικών εφρόντισε σήμερα να μας προετοιμάσει ότι έπονται και νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Εμείς επιμένουμε ότι υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει εναλλακτική επιλογή και ότι η συνεχείς αποδοχή όλων όσων η Τρόικα θέλει να επιβάλλει μέσα από τη μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων είναι δρόμος αδιέξοδος και τα διλήματα και οι εκβιασμοί θα μεγαλώνουν και θα πολλαπλασιάζονται.   
Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, ούτε αγνοούμε τις σκληρές πραγματικότητες. Έχουμε ταυτόχρονα πλήρη επίγνωση του αρνητικού συσχετισμού των δυνάμεων. Έχουμε δει το κυνισμό και την ωμότητα με την οποία η Τρόικα επιβάλλει την πολιτική της σε άλλες χώρες  που είναι  και σαφώς μεγαλύτερες και ισχυρότερες από τη δική μας. 
Δεν υποτιμούμε όμως, ούτε υποβαθμίζουμε και την πανίσχυρη δύναμη του λαού, τη δύναμη των εργαζομένων και του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Σήμερα μόνο πάνω σε αυτή τη δύναμη μπορούμε να επενδύσουμε. Και δεν ήμαστε μόνοι. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους της Ελλάδας, τους εργαζόμενους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με τους Ιρλανδούς και τους Ιταλούς που αντιστέκονται και αντιδρούν.
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που επιθυμούν οι λαοί της. Αυτή την Ευρώπη την επιθυμούν οι κερδοσκόποι, οι οικονομικοί κολοσσοί και τα ισχυροί κυρίαρχοι κύκλοι που επιδιώκουν έλεγχο και επί κυριαρχία πάνω στους αδύνατους.
Η Ευρώπη που επιθυμούν οι λαοί της είναι Ευρώπη της αληθινής αλληλεγγύης, της ισότιμης ανάπτυξης, χωρίς Τρόικες, χωρίς φτώχια και χωρίς δυστυχία. 
Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί για μια ευρύτερη συσπείρωση συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Για να συντονίσουμε των αγώνα μας.  Για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το τόπο μας.  Έξω από τη Τρόικα και τους μηχανισμούς της.  Έξω από διλήμματα και αδιέξοδα χωρίς τέλος.   Αυτή είναι η μόνη επιλογή αξιοπρέπειας και ρεαλισμού.  
-  Αποδέσμευση από το μηχανισμό στήριξης και την αδιέξοδη πορεία που μας οδηγεί η Τρόικα,
 - Υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και της αξιοπρέπειας του κυπριακού λαού
-  Αντίσταση και πάλη, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Αγαπητοί Φίλοι,
Αν είμαστε σήμερα εδώ, δεν είναι γιατί δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να κάμουμε.
Είμαστε εδώ γιατί μας φέρνει η ανάγκη του αγώνα, η ανάγκη της αντίστασης σε μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στο βιοτικό-μας επίπεδο, ενάντια στη ζωή-μας την ίδια.
Η ανάγκη της αντίστασης σ’ αυτούς που θέλουν να μας ρίξουν στην ανεργία, ενάντια σ’ αυτούς που μας οδηγούν στο ξεσπίτωμα και τη φτώχεια.

Αγαπητοί Φίλοι,
Είναι πολλοίαυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν έχουμε άλλη λύση, πως είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις πραγματικότητες της αγοράς, πως πρέπει να υποταχτούμε στους εκβιασμούς της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Είναι πολλοίαυτοί που παρουσιάζονται σαν τα θύματα μιας στυγνής ξένης πολιτικήςσυμφερόντων που δεν έχουν επιλογή.  Εν μέρει, έχουν κι αυτοί κάποιο δίκιο.

Όμως
Πίσω απ’ αυτή την επίθεση δεν βρίσκεται μόνο η Μέρκελ και οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες της Ευρώπης.
Αυτοί που σήμερα μας καλούν να δεχτούμε όλες αυτές τις θυσίες «για το καλό του τόπου» είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χτες μας καλούσαν να δεχτούμε σχεδόν όλα τα μέτρα που μας καλούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουμε.
Αν σήμερα παρουσιάζονται σαν θύματα, είναι γιατί το μαχαίρι έχει φτάσει πολύ πιο βαθειά, είναι γιατί τα μέτρα που σήμερα προτείνονται ξηλώνουν το δικό-τους «μοντέλο» που έχτισαν κυνηγώντας το πρόσκαιρο κέρδος.
Είναι γιατί αυτό το μοντέλο που κτίστηκε στη βάση της απληστίας-τους τον καιρό των παχιων αγελάδων του παγκόσμιου καπιταλισμού τους έχει φέρει όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό, όπως έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοίμιλούν για Ευρωπαϊκό Νότο και ΕυρωπαϊκόΒορρά.  Για τους τεμπέληδες του Νότου και τους πειθαρχημένους εργαζόμενους του Βορρά.

Αυτό που δεν μας λεν είναι ολόκληρο το «μοντέλο» της οικονομίας-τους βασίστηκε στην αλυσιδωτή εκμετάλλευση των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης.
Αυτό που δεν μας λεν είναι πως η σημερινή κατάσταση έχει προκύψει όχι γιατί είναι τεμπέληδες οι Έλληνες ή οι Ισπανοί ή οι Κύπριοι, αλλάγιατί οι τραπεζίτες ολόκληρου του κόσμου απομυζούσαν την οικονομία με κάθε είδους απάτη, με ομόλογα, με CDS, με κάθε λογήςχρηματοπιστωτικά απατεωνίστικα «προϊόντα» μέχρι που η φούσκα έσκασε και τους σπρώχνει σήμερα να φορτώσουν την κρίση σε κάθε αδύναμο, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε φτωχό.
Αυτό που δεν μας λεν είναι ότι η σημερινή κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Νότου προοιωνίζει την αυριανή κατάρρευση του ΕυρωπαϊκούΒορρά, πως οι σημερινές-τους επιθέσεις είναι τρομοκρατημένες ενέργειες για να αρπάξουν ότι ακόμα μπορούν πριν τη θύελλα.

Και ποια είναι η αντίδραση των ηγετών των Δημοκρατιών της Ευρώπης;
Μήπως να βρουν και να τιμωρήσουν όσους έπαιξαν στον τζόγο τον πλούτο της χώρας-τους;
Μήπως να πάρουν τα λεφτά όσων πλούτισαν στις πλάτες του λαού;

Όχι, αυτό θα ήταν ενάντια στο σύστημα της «ελεύθερης αγοράς».
Αυτό θα έθιγε τις ιερές αγελάδες του καπιταλισμού και θα αποσταθεροποιούσε την οικονομία.
Μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισαν συνειδητά όχι μόνο να «αποσταθεροποιήσουν» αλλάκυριολεκτικά να αποδομήσουν και το «οικονομικό μοντέλο», και την οικονομία και την ίδια τη δημοκρατία.
Όλα αυτά αφήνοντας ουσιαστικά άθικτους τους ενόχους και τους πλούσιους.
Όλα αυτά ξεπουλώντας τον εθνικό πλούτο που έχει τη μορφή πολύ πετυχεμένωνημικρατικώνοργανισμών όπως η Cyta, η Αηκ και η Αρχη Λιμένων
Όλα αυτά ρίχνοντας τον κόσμο στην ανεργία, μειώνοντας τους μισθούς και τα μεροκάματα, μειώνοντας τις συντάξεις και τις κοινωνικέςπαροχές.

Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη.
Εμείς θέλουμε αυτή την ώρα της κρίσης, αυτή την ώρα που έτσι κι αλλιώς παραβιάζονται οι κανόνες του καιρού της ομαλότητας να αρχίζει η συνεισφορά των πολιτών από την ανάποδη.
Να αρχίζει όχι από τους αθώους μεροκαματιάρηδες αλλά από αυτούς που πλούτισαν από την απληστία της προηγούμενης περιόδου.
Να αρχίζει από αυτούς που έχουν αρκετά και μπορούν να προσφέρουν χωρίς να πεινάσουν αυτοί και τα παιδιάτους.
Εμείς θέλουμε τους ημικρατικουςοργανισμούς να παραμείνουν περιουσία της κοινωνίας, να τους βελτιώσουμε χωρίς την καταστροφική «βοήθεια» της ιδιωτικοποίησης, να τους διατηρήσουμε υπηρέτες του κυπριακούλαού και όχι του κέρδους των πολυεθνικών.

Εμείς προτείνουμε μέτρα όπως τα πιο κάτω:
-      Κατάσχεση όλων των μπόνους των στελεχών των τραπεζών τα τελευταία πέντε χρόνια
-      Παραπομπή σε δίκη όσων ευθύνονται για τις καταστροφικές επενδύσεις των τραπεζών
-      Δέσμευση όλου του πλούτου που δεν χρησιμοποιείται παραγωγικά και μετατροπήτου σε ομόλογα
-      Φορολόγηση των μεγαλοϊδιοκτητών γης περιλαμβανομένης και της Εκκλησίας
-      Φορολόγηση των χρηματοπιστωτικώνσυναλλαγών
-      Αύξηση του εταιρικού φόρου
-      Μείωση των στρατιωτικώνδαπανών
Μόνο τότε μπορεί να νομιμοποιείται οποιαδήποτε κυβέρνηση να απευθυνθεί στα πλατιά στρώματα του λαού για θυσίες.
Μόνο τότε μπορεί ο λαός να αισθανθεί την ασφάλεια ότι οι θυσίες του δεν θα καταλήξουν και πάλι στις τσέπες των επιτήδειων.

Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις εθνικιστικές κορώνες που αρχίζουν και πάλι να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα πως δεν θα αφήσουμε να παρασυρθεί ο λαός σε μια νέα εθνικιστική υστερία, πως δεν θα αφήσουμε τον κάθε τυχοδιώκτη να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία του λαού για να σπέρνει το ρατσισμο και την μισαλλοδοξία.

Tuesday, March 26, 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Τρόικα και το Eurogroup, η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας εκτιμά ότι μπήκαμε σε μια νέα καταστροφική πορεία για την Κύπρο, τους εργαζόμενους και το λαό μας γενικότερα.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα θα συρρικνώσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση.
Στο μνημόνιο συμφωνίας περιλαμβάνονται και άλλα σκληρά μέτρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και θα στερήσουν από την οικονομία βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους.
Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου, τη φτώχεια και την ανέχεια.
Με όλα αυτά η Κύπρος θα καταστεί όμηρος των πολιτικών λιτότητας με τις συνεχείς απαιτήσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ για λήψη νέων μέτρων, μειώσεις μισθών, συντάξεων και αποκοπών από την υγεία και την παιδεία, με αποτέλεσμα την αποσύνθεση του κοινωνικού κράτους.
Η Κίνηση πιστεύει ότι είναι άμεση η ανάγκη για αντίσταση και κινητοποίηση ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και ζητά την οργανωμένη και τεκμηριωμένη υποβολή προτάσεων που θα μας βγάζουν από τα καταστροφικά μνημόνια και θα επιμερίζουν τα βάρη για την έξοδο από την κρίση με τρόπο δίκαιο και με τη συμμετοχή όλων.
Για το σκοπό αυτό η Κίνηση καλεί όλους σε μεγάλη Παγκύπρια κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό την Τετάρτη, 27/3/2013, και ώρα 6 μ.μ. Της συγκέντρωσης θα προηγηθεί πορεία με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της Ε.Ε. η ώρα 5:30 μ.μ.
Καλούνται όλοι, πολίτες και κοινωνικά σύνολα, να συμμετέχουν. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κίνησης Θέμος Δημητρίου και ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος των άλλων οργανωμένων συνόλων που συμμετέχουν στην Κίνηση.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ